Magyar gazdaságban, magyar gazda által termelt alma, mely garantáltan jó minőségű.
Az alma vitamintartalma
Nem véletlen a közmondás, miszerint “napi egy alma az orvost távol tartja.”, mert megfigyelték, hogy aki rendszeresen fogyaszt almát ...az kevesebbszer betegszik meg. Nem csoda, hiszen. az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs. Vitamin és ásványi anyagokban nagyon gazdag. Előnye még, hogy szinte egész évben elérhető.
A legtöbb vitamin az alma héjában van, ezért igyekezz a héját is elfogyasztani.
Rengeteg pektint tartalmaz az alma, ezért jótékony hatással van bélműködésre.
Tartalmaz továbbá:
A vitamin
B vitamin
C vitamin
Folsav
Kalcium
Magnézium
Kálium
Kén
Egy átlagos méretű alma kb 80 kalória. Rost tartama 4g, gyümölcscukor tartalma kb 10%.
Milyen hatással van az alma a szervezetre?
Magas tápanyagtartalom: Az alma gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, például C-vitaminban, K-vitaminban, káliumban és antioxidánsokban.
Emésztés támogatása: A rostokban gazdag alma segíthet megelőzni a székrekedést és támogatja az egészséges emésztést. A rostok segítik a bélmozgást és elősegítik a széklet megfelelő formáját és konzisztenciáját.
Szív- és érrendszer egészség: Az alma antioxidánsai, például a flavonoidok és a polifenolok, hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, mivel csökkenthetik a szívbetegség kockázatát és segíthetik a koleszterinszintet.
Cukorbetegség kezelése: A rendszeres almafogyasztás összefüggésbe hozható az alacsonyabb típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatával, valamint segíthet a vércukorszint stabilizálásában.
Rákkeltő hatások elleni védelem: Az almában található antioxidánsok, például a quercetin, a katechin és az epicatechin, védelmet nyújthatnak a szervezetben káros szabadgyökök ellen, amelyek hozzájárulhatnak a rák kialakulásához.
Fogyókúra támogatása: Az alma alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt ideális választás lehet a fogyókúrában részt vevők számára. A rostok segíthetik a teltség érzetét, csökkentve ezzel az étvágyat és azáltal, hogy kevesebb kalóriát fogyasztanak.
Bőr egészségének támogatása: A C-vitaminban gazdag alma elősegítheti a bőr egészségét és rugalmasságát, valamint hozzájárulhat a kollagéntermeléshez, ami fontos a bőr fiatalos megjelenéséhez.
Tárolási javaslat
Talán a legegyszerűbb és mindenki által elérhető módja az alma tárolásának a hűtőszekrény. Az alma hűtőszekrényben tárolva őrzi meg legtovább a frissességét. Ha van pincéd, akkor ott is tárolhatod.
Feldolgozva (feldarabolva vagy lereszelve és bezacskózva) mélyhűtőben is tárolható például almáspite alapanyagának.
Eredete
Az alma (Malus domestica) eredete azonban nem pontosan ismert, de azt feltételezik, hogy a Dél-Közép-Ázsiában vagy a Kaukázusban őshonos vad almafa (Malus sieversii) volt az alma kultúrájának ősanyja.
Az almát már több ezer éve termesztik az emberek. A különböző kultúrák és civilizációk, mint például a kelta, az ókori rómaiak és a kínaiak, mind ismerték és termesztették ezt a gyümölcsöt.
A termesztés kezdetei Kr. e. 5000 környékére tehetők, az ókori Görögországban és Mezopotámiában.
A Római Birodalom terjeszkedése révén az alma elterjedt egész Európában, később az európai telepesek hozták be az almát az Észak-Amerikai kontinensre is.
Magyarországra a honfoglaló magyarok hozták magukkal az almát. A középkorban a kolostorokban termesztették, és fontos szerepet játszott a táplálkozásban.
A 18. században a gyümölcstermesztés fellendülésével az alma termesztése is bővült.
Az almák sokféle környezetben nőhetnek, és különböző klímákat és talajtípusokat tolerálnak. Ez a rugalmasság hozzájárult ahhoz,
hogy az alma egyike legyen a legelterjedtebb és legnépszerűbb gyümölcsöknek világszerte.
Ma számos almafajta létezik, amelyeket különféle ízű, színű és méretű gyümölcsök jellemeznek, így az almafogyasztás szerte a világon elterjedt és kedvelt.
Konyhai hasznosítása
Az alma rendkívül sokoldalú gyümölcs, és számos módon felhasználható a konyhában. Íme néhány kreatív és ízletes módja annak, hogyan használhatod fel az almát:
Friss fogyasztás:
Nyersen: Egyszerűen csak moss meg egy almát, vágd fel szeletekre, és élvezd egészséges és tápláló snackként.
Édes ételek:
Almás pite vagy sütemény: Készíts hagyományos almás pitét vagy süteményt, esetleg egy almatortát a családnak vagy a barátoknak.
Almás zabkása vagy granola: Adj hozzá apróra vágott almát a reggeli zabkásához vagy a házi granolához az extra íz és rost miatt.
Almás joghurt: Kombináld az almát görög joghurttal, mézzel és dióval egy finom és egészséges reggelihez vagy nassolni valóhoz.
Sós ételek:
Almás saláta: Adj hozzá apróra vágott almát a zöldsalátához vagy a csirkemell salátához, hogy friss, ropogós és édes ízt adjon.
Almás szósz: Főzz le az almákat almás szósz formájában, és szolgáld fel sült húsok mellé, például csirkével vagy sertéshússal.
Italok:
Almalé: Egyszerűen facsard ki az almát, majd szűrd le a levét. Ha szeretnéd édesebbé tenni, kevés cukrot is adhatsz hozzá. Friss, egészséges és hidratáló ital.
Almás fahéjas tea: Főzd fel az almakarikákat vízben, majd adj hozzá fahéjat és némi mézet vagy édesítőszert. Ez egy meleg, fűszeres és kényeztető ital hideg téli napokra.
Almás szóda: Készíts friss almaitalból alapitalt, majd keverd össze szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel. Ízlés szerint adhatsz hozzá citromlevet vagy friss mentaleveleket is.
Almás smoothie: Turmixold össze az almakarikákat más gyümölcsökkel és zöldségekkel, például banánnal, spenóttal vagy málnával, valamint tejjel vagy joghurttal egy krémes és tápláló italért.
Almás sangria: Készítsd el a hagyományos sangria alapot vörösborral, majd adj hozzá alma- és narancsszeleteket, valamint szénsavas vizet vagy gyümölcslevet.
Almás koktélok: Az alma kiválóan párosítható különféle alkoholokkal. Készítsd el az alma martinit vodka és almabor felhasználásával, vagy készíts hűsítő mojitót alma és menta hozzáadásával.
Almás cider: Készíts házi almaborból cider-t. Ehhez főzd le az almát almabor formájában, majd hagyj fermentálni néhány héten keresztül. A végeredmény egy friss, üdítő és könnyen fogyasztható ital lesz.
Almás puncs: Fűszerezd fel almával és fahéjjal a hagyományos puncsot vagy forralt bort hideg téli estékre.Ezek csak néhány példa az alma különféle italkészítési lehetőségeire. Kísérletezz bátran az ízekkel és az összetevőkkel, és alkosd meg saját egyedi almaitalodat! Ne felejtsd el mérsékelni az alkoholfogyasztást, és mindig figyelj az italokkal kapcsolatos biztonsági és egészségügyi szempontokra
Konzervek és lekvárok:
Almás lekvár vagy dzsem: Készíts almás lekvárt vagy dzsemet, amit reggelire kenyérre kenhetsz vagy palacsintával és kekszekkel fogyaszthatsz.
Almás szósz: Főzz le almát egy kis cukorral és fahéjjal, majd töltsd üvegekbe tartósításhoz, vagy használd frissen például süteményekhez vagy reggeli palacsintákhoz.
Egyéb ötletek:
Almás chutney: Készíts almás chutney-t curryhez vagy grillhúsokhoz.
Almás chips: Szeleteld vékonyra az almát, és süsd meg alacsony hőmérsékleten, hogy egészséges almás chips-et kapj.
Az alma ízét fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, kardamommal, gyömbérrel, vaníliával is fokozhatjuk.
Az almát citromlével is locsolhatjuk, hogy ne barnuljon meg.
A héját is felhasználhatjuk, ha bioalmát vásárolunk. A héja rostban gazdag, és ízt ad az ételeknek.
Az alma szinte minden ételben vagy italban jól használható, és csak a kreativitásod és az ízlésed szab határt a felhasználási módoknak.
Rebeka (Elégedett a termékkel) –
–
Milán (Elégedett a termékkel) –
–
Imre (Elégedett a termékkel) –
–
Miklós (Elégedett a termékkel) –
–
Endre (Elégedett a termékkel) –
–
Zsolt (Elégedett a termékkel) –
–